søndag den 31. august 2008

Lørdag den 9. August 2008.

Turen om lørdagen gik først til Harley Davidson (HD) tideligt om morgen, da amerikanerne er meget lig danskere og elsker at sove længe, så jo tidligere man er af sted desto mindre folk er der om pladserne. Ganske rigtigt, da vi kom til HD var der ikke andet end et par dusin af motorcykel entusiaster og to timer senere da vi kørte derfra var antallet nærmere de 200. Ved HD fik vi først en 10 min. introduktions film til HD’s historie og bagefter en ca. 40 min. tur rundt på fabrikken. Da det var en lørdag, var det ikke alle stationer på fabrikken der var i gang, men heldigvis var der stadig en masse at se. Efter rundturen fik vi taget nogle billeder af deres udstillings motorcykler som man måtte sidde på og det var nogle imponerende maskiner.

Parkeringspladsen foran HD var spækket med de besøgenes egne HD motorcykler.

Efter HD ville vi ud og se Amish county som er et stort område der er præget af landbrug og jeg skal da lige love for at der var landbrug at se, men før vi tog på rundtur skulle vi have lidt middagsmad. Valget faldt på good and plenty (godt og rigeligt) hvor man sidder ved et langbord sammen med ca. 10 andre og så bliver bordet bare fyldt op med traditionelle Amish retter af tre gange. En forret bestående af lyst sandwich brød og forskellige slags tilbehør, bl.a. apple butter (æble smør, men nu mere ala marmelade), hytte ost, hønse salat endda æble grød osv. Herefter var der hovedretten som var kartoffel mos med sovs, hertil var der bønner og majs (de bedste jeg nogensinde har smagt, tydeligt de ikke var fra dåse) og så var der ellers meatloaf (farsbrød), ovnbagt skinke og fried chicken (friturestegt kylling), hvilket alt sammen smagte fantastisk. Til dessert var der hele fem retter: Budding, æbletærte, blommetærte, is og så en mærkelig slags grød, hvor der i hvert fald var kokos i og alle retter lagde en god slutning på et dejligt måltid, buddingen var dog lidt mærkelig ;)

Amish folket er åbenbart ret lige glade med at deres tøj lugter af ko lort, her har de været så snedige at hænge tøjet lige over ko stalden. De må have nogle solide tøjklemmer.


Selvom alt maden var noget af det bedste vi havde fået på turen indtil videre så var det selskabet under middagen der gjorde lige netop dette måltid til noget helt specielt. Når man bliver sat ved lang bordet bliver man introduceret for de andre ved bordet og da amerikanerne som vi spiste med hørte vi var danskere gik snakken hurtig om vidt og bredt. Det helt utrolige var dog at lige overfor os sad et ældre par, hvis søn for et år siden var blevet færdig ved Virginia Tech, så vi kunne rigtig få at høre hvor fantastisk et sted vi skulle studere. En kvinde ved bordet havde netop haft sin fætre/kusiner på besøg i USA og havde ved denne lejlighed smagt på danske specialiteter så som bitter. Hun synes ikke just det var nogen succes til morgenmad, vi forklarede hende så, at det skam heller ikke var meningen, men mere en kickstarter for resten af dagen og det gav hun os ret i. Der var megen snak om vores navne, da amerikanere har meget svært ved at udtale især Kjeldsen og Mads Lauridsen, Jesper går lidt nemmere, men det bliver hurtigt til den amerikanske version Jasper. Til sidst blev vi enige om at de bare kunne kalde os Peter, da det var navnet på en ved bordets danske fætter.


Her kan man rigtig se hvor tæt gårdene egentlig ligger, noget der nok kun kan lade sig gøre i et Amish samfund.

Det var helt fantastisk at sidde sammen med en flok utrolig venlige amerikanere og høre om deres måde at leve på, så som arbejde, madvaner og syn på omverden. Det bedste var dog at høre fra især parret hvis søn havde gået på Virginia Tech at de også havde nydt vores selskab.
Efter at have spist som aldrig før tog vi en køretur ud på små landeveje for at se hvordan Amish folket driver deres landbrug. Dette skulle være meget lig af den måde landbruget blev drevet i Danmark i starten af 1900-tallet, hvor man bruger heste i stedet for traktorer, ingen elektricitet og andre ”nymodens” hjælpemidler. Og ja, de kørte da stadig rundt i hestevogne på vejene, gik i gammeldags ensfarvet tøj og bar karakteristiske hatte og skæg (mest mændene), men så var der heller ikke meget mere der var anderledes. Flere steder benyttede de sig af små bobcats, deres gårde havde store ventilations anlæg både på toppen og siden af deres lader og derudover store siloer. Alt sammen ting jeg har svært ved at se fungere uden elektricitet. Det var dog stadig sjovt at se hvordan et sådant landbrugssamfund i USA fungere, hvor hver gård ikke lå længere end et stenkast fra hinanden.

Et nybyggeri i Lancaster nær byen Intercourse (Samleje), man må sige de får brugt noget pind.

Da næste dag skulle stå i borgerkrigens tegn gik dagens sidste køretur til Gettysburg hvor et af de største slag i borgerkrigen fandt sted og det sted hvor krigen for alvor vendte til nordens fordel. Da vi igen ville prøve at komme rundt til seværdighederne inden amerikanerne vågnede, gik vi tidligt i seng på et hyggeligt motel ikke langt fra midten af Gettysburg.

Ingen kommentarer: